[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga Svetsteknik?

porträttbild av Clara Karlsson

Jag vill jobba på en oljeplattform

Jag heter Clara Karlsson och är 17 år gammal. Jag går på Praktiska Gymnasiet Örebro och läser Industriprogrammet, med inriktning svetsteknik.

Varför jag valde Praktiska Gymnasiet Örebro

Jag visste att jag ville gå på en praktisk utbildning och först ville jag bli elektriker. Men efter att jag besökt Praktiska Gymnasiet Örebro och varit Elev för en dag och testat att svetsa så upptäckte jag att det var kul och annorlunda. Det är lite tuffare och det krävs mer finmotorik och sinne för konstruktion, vilket jag gillar.
Vi blir väl förberedda inför APL.

Fördelar med att ha praktik (APL)

Det roligaste jag har gjort hittills under min utbildning är att få ha APL och ingå i ett arbetslag i produktion. Där träffar jag också nya människor och jag lär mig så mycket mer i riktiga arbetslivet. Det är kul varje dag! Att som tjej få bra respons på APL är kul och jag vill gärna vara en förebild så att fler tjejer ska våga. Jag gör APL två dagar i veckan nu i årskurs 1 och sen blir det fler dagar i tvåan och trean. Jag gör mitt APL på ett företag som tillverkar balkar och reparerar material till konstruktion och byggnation av större fastighetsbyggen. Resterande tid är jag i skolan och jobbar praktiskt och teoretiskt med svets samt läser matte, engelska, samhällskunskap, svenska och idrott. Jag tycker att klassen och lärarna är väldigt bra. Vi har blivit väl förberedda inför APL.

Drömjobbet: jobba på oljeplattform

Mitt drömjobb är att jobba på oljeplattform. Det är tufft och man måste jobba hårt eftersom att det är höga krav. Jag skulle även vilja starta eget inom svetsbranschen. Jag har valt att i årskurs 2 och 3 läsa de högskoleförberedande kurser som ger mig grundläggande högskolebehörighet. Exakt vad jag vill läsa vidare inom vet jag inte idag. Jag är sugen på att jobba först, men läser jag dessa kurser så har jag i allafall valmöjligheten längre fram. Jag skulle i framtiden kunna tänka mig att läsa till lärare och då inom svets.

Praktiska Gymnasiet lär mig om arbetslivet

Alla lärare ger bra instruktioner och förklarar syfte och mål med kurserna, samt utmanar oss att vilja lära mer. Jag kände inga elever på Praktiska innan jag började här, så det har varit kul att lära känna nya människor och att läsa ihop med andra som har samma intressen som en själv. Jag rekommenderar Praktiska Gymnasiet eftersom att man lär sig mer om arbetslivet och om hur det fungerar. På den här skolan accepterar alla varandra, man får vara den man är.

Om mig

Namn: Clara Karlsson

Program: Industriteknik

Inriktning: Svetsteknik

Alla Elevberättelser

Industriteknik finns även på följande skolor

Se var inriktningen finns

Clara om Svetsteknik finns även på följande skolor