[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga VVS?

Eleven Andreas i skolans café

Jag har gjort ett bra val och jag trivs

Andreas läser till VVS-montör hos oss på Praktiska Gymnasiet Kungsbacka. I skolan lär han sig det teoretiska om olika system och deras uppbyggnad och på APL:en får han öva på det han lärt sig.

Varför valde att läsa VVS på Praktiska Gymnasiet Kungsbacka?

Praktiska var den närmaste skolan som verkade bra och jag visste inte riktigt vad jag ville göra. Efter mycket om och men hamnade jag på VVS.

Vad får du lära dig på VVS- och fastighetsprogrammet?

På skolan har vi mestadels teori om uppbyggnaden och system ex. värmesystem och hur man servar dem. Sen lär vi oss också hur man bygger och om säkerhet och sånt. Vi lär oss lite smått och gott för att komma ut i yrkeslivet. Några kurser som vi har läst är ex. systemuppbyggnad, som handlar om olika system och just nu håller vi på med elteknik. Vi har också lärt oss om säkerhet och hur man jobbar tryggt.

Hur trivs du på skolan?

Mina lärare är bra, de hjälper till och svarar på frågorna man har. Jag trivs bra i klassen, vi är inte så många, så det blir att man pratar med alla. Jag bestämde mig för VVS utan att veta något om det men känner att jag gjorde ett bra val och jag trivs och det funkar väldigt bra här.

Har du något drömjobb för framtiden?

Jag har inget direkt drömjobb just nu. Efter studenten kan jag antingen jobba på byggen eller så kan jag göra det jag gör på praktiken och gå runt och byta ut saker eller reparera. Jag blir utbildad VVS-montör och kan jobba som det. Jag har lagt till högskoleförberedande kurser så att jag har fler val sen efter gymnasiet ifall att.

Vad är det bästa med att vara ute på praktik (APL)?

Det är massa saker som är bra med att ha APL! Man får en paus från skolan men man lär sig fortfarande. Man träffar nya personer och umgås med de på jobbet samtidigt som man får testa på nya saker. Det är en helt annan upplevelse från förut och det är mycket variation. Det är en bra blandning. 

Vad får du göra på din APL?

Varje torsdag och fredag har jag praktik och då går jag med min handledare och är med på deras vanliga dagar. Jag får kolla på och göra småsaker som dra slangar, kapa rör, städa lite samt byta ut och sätta upp rör. Vi är ofta ute hos företagskunder, som behöver hjälp om något har gått sönder eller behöver bytas ut.

Har du något tips till de som ska börja gymnasiet i höst? 

Leta efter det du tror att du vill göra, det behövde jag göra. Jag letade väldigt mycket för att veta vad det fanns som man kunde göra. 

Ikon på rör

VVS och fastighet

Här kan du läsa mer om VVS- och fastighetsprogrammet och göra en intresseanmälan till Praktiska Gymnasiet Kungsbaca.

Om mig

Namn: Andreas

Program: VVS

Inriktning: VVS

Alla Elevberättelser

VVS finns på följande skolor

Andreas om VVS och fastighet finns även på följande skolor