[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga Personbil?

Bela, utlandspraktik på Ferrari i Italien

Från skolbänken till Ferrari i Italien

Hej! Jag heter Belal och gick Fordon och transport på Praktiska Gymnasiet Liljeholmen. Våren 2021 tog jag studenten som personbilsmekaniker och här berättar jag om min gymnasietid och vad som hänt sen jag blev klar med skolan.

Belal kom till Sverige 2015 med sin familj, vid den tidpunkten hade han inte pluggat tillräckligt många grundskoleämnen i sitt hemland för att komma in på gymnasiet i Sverige. Därför började han på ett introduktionsprogram där han fick lära sig språket och läsa upp vissa ämnena.

— Jag samlade betyg för att kunna söka till gymnasiet i tid och jag hade rätt bråttom med att hinna göra det. Till en början ville jag lästa ett teoretiskt program och plugga vidare på högskolan efter studenten, men jag hade inte tillräckligt med poäng för att komma in. Så jag funderade på vad jag egentligen tycker är roligt och vad som intresserar mig. Då slog det mig att jag alltid gillat bilar, berättar Belal.

Intresset för bilar

Belal hade aldrig tidigare arbetat med bilar eller haft erfarenhet av att jobba på en verkstad, men intresset fanns och det kändes som något som skulle vara roligt att göra. Han sökte till Fordon och transportprogrammet, lite nervös och rädd att han skulle ångra sig. 

Men det gick hur bra som helst och visade sig vara något jag är riktigt bra på också, säger Belal.

 

“Gillar du det du gör kommer du garanterat lyckas. Så länge du har intresset kommer motivationen och drivet av sig självt”

 

En handledare som lärde honom alla grunder

När Belal började i ettan blev han placerad på en praktikplats som han inte kände sig helt nöjd med. Han bestämde sig tidigt för att han skulle byta och började kika runt med andra verkstäder om dom kunde tänka sig ta in honom som praktikant. Han hittade snabbt en verkstad i Hornstull där han började med en gång.

— Det var som natt och dag och den här praktikplatsen var helt perfekt för mig! Jag fick jobba med alla bilmärken. Det var en liten verkstad med några få anställda så jag fick jobba nära chefen som har jättemycket erfarenhet, han har jobbat med bilar sedan han var liten. Han löste alla problem som kunderna kom med och jag fick lära mig precis allt av honom, berättar Belal.

Praktikplats på en auktoriserad verkstad

Belal gjorde sin praktik på verkstaden i Hornstull hela ettan och tvåan, men i trean kände han att det var dags att testa något nytt och bli utmanad. Han bestämde sig för att en praktikplats på en auktoriserad verkstad var nästa steg för att lära sig skillnaden i arbetet jämfört med en vanlig verkstad. På en auktoriserad verkstad jobbar man djupare och man är extremt noggrann med allt man gör. Han lyckades fixa en praktikplats på egen hand på Audi Östermalm. Det var dock ingen enkel uppgift.

— När jag bestämt mig för att jag ville börja på Audi fick jag slita, jag fick övertyga och tjata länge! Detta var dessutom början på pandemin och de hade anställningsstopp på grund av det. Det fanns inte planer på att ta in nytt folk som dom skulle lära upp. Men jag fick tjata på dom i två veckor och när jag tillslut kom dit och presentera mig på en torsdagen hade vi ett bra snack och dom sa att jag fick börja på måndagen därpå. Jag ville verkligen testa något nytt och jag var väldigt intresserad av just den här verkstaden. Jag är otroligt tacksam och glad att jag fick chansen att praktisera där, berättar Belal.

Nästa mål: Ferrari i Italien

Det var en vanlig skoldag med distansarbete, Belal satt hemma när han fick ett samtal från mentorn på skolan som frågade om han hade velat åka på utlandspraktik.

— Det var såklart sjukt intressant, men det kändes som ett samtal från en försäljare. Jag tänkte att något är lurt efter som det nästan kändes för bra för att vara sant. Men jag tackade ja och var sjukt glad men chockad.

 

På grund av pandemin fortsatte utlandspraktiken bli framskjuten gång på gång, till en början var tanken att Belal skulle åka på 20 dagars praktik på Ferrari i Italien. Men efter att resan blivit uppskjuten för tredje gången började han nästan ge upp på drömmen om att åka dit. Det var inte först i slutet på år tre som frågan blev aktuell igen. 

— Precis innan jag tog studenten hörde mentorn och rektorn av sig till mig och frågade om jag var intresserad av att åka och jag sa självklart ja direkt. Då blev jag erbjuden att få åka iväg i tre månader istället för några veckor. Det kändes helt overkligt! Vi bestämde att jag skulle flyga till Vicenza i Italien september 2021, tre månader efter studenten, säger Belal.

“Jag fick jobba med drömbilar!”

— Det var väldigt häftigt och det var intressant att hålla på med bilar som man inte ser ute på vägarna varje dag. Mekaniskt är de väldigt annorlunda än andra bilar så det var mycket nytt att lära sig som jag inte var van vid, säger Belal.

Planen var att flyga tillbaka till Sverige den 15 december då praktikperioden var slut. Men i början av december kom ett intressant besked från Ferrari.

— Dom tyckte jag var duktig och att jag skötte mig bra. Dom erbjöd mig ytterligare tre månaders praktik. Jag skulle alltså åka hem över jul och nyår för att sedan komma tillbaka och praktisera från januari till mars. Men jag tackade faktiskt nej och det är på grund av att jag för första gången i mitt liv var ensam i ett annat land där jag inte kände någon. När jag kom till Sverige 2015 hade jag åtminstone familjen. Jag saknade mina föräldrar och mina syskon jättemycket medan jag var i Italien. Dessutom kände jag att det räckte med praktik, jag ville börja jobba på riktigt. Jag fick ett jättefint intyg med beskrivning på vad jag gjort och hur duktig jag varit. Nu när jag söker jobb hemma är det ett vinnande kort jag har, berättar Belal.

“Det kändes verkligen att utlandspraktiken var något speciellt. Det var inte vilken praktikplats som helst. Det var så häftiga bilar jag fick arbeta med och det kändes verkligen stort att få vara där”

Hemma i Sverige med nya drömmar

Efter att Belal kom hem från Italien började han söka jobb för att tjäna pengar.

— Jag har två jobb just nu. Tre dagar efter jag kom hem från Italien började jag jobba som entrévärd. Jag rycker in när det behövs. Tre veckor efter det fixade jag jobb som kundmottagare inom bilförsäljning på en verkstad. Som kundmottagare jobbar jag mycket med service och relationer och förstå kundens behov. Även fast jag inte arbetar i verkstaden är det viktigt att kunna språket och förmedla till kunden vad vi gör, berättar Belal.

Belal trivs som kundmottagare och tycker det är kul att få en helt ny erfarenhet av branschen. Men han längtar tillbaka till att få mecka med samma lyxbilar som han arbetade med i Italien. 

— Autoropa är en auktoriserad importör och återförsäljare av Ferrari och Maserati och servicepartner för Bentley, McLaren, Mercedes-Benz, Jaguar och Land Rover. Nästa dröm är att få jobba där! Just nu gör jag mycket research och kollar upp info och söker jobb, berättar Belal. 

Yrkesprogrammet öppnade många dörrar

När Belal skulle söka gymnasiet var planen först att läsa ett klassiskt högskoleprogram, men idag är han glad och tacksam att det inte blev så.

— När man väljer att plugga exempelvis ekonomi kan man inte jobba med ett yrke på samma sätt direkt efter gymnasiet som man kan om man gått ett yrkesprogram. När jag tog studenten behövde jag inte tänka på att jag behövde plugga vidare för att starta min karriär, jag kunde börja direkt, berättar Belal.

Att göra det man verkligen vill

Belal berättar att han aldrig haft mycket planer för framtiden, han har mest fokuserat på de möjligheter som dykt upp för honom i stunden och satsat på dom. 

— Jag gör alltid det bästa ifrån mig utan att tänka så mycket på morgondagen och vad som kommer sen. Jag tycker inte man ska tänka för mycket på sånt för då blir man riktigt trött på vart man nu. Man kommer tappa motivation till det man håller på med om man alltid tänker framåt. När jag gick i gymnasiet och funderade på om jag skulle läsa vidare eller jobba efter studenten blev jag bara trött och tappade kraften till det jag gjorde då. Jag försökte hålla mig borta från att lägga massa energi och press på att tänka på det. Jag ville göra det bästa jag kunde av situationen, berättar Belal.

Kontakten med Praktiska Gymnasiet Liljeholmen

Belal håller fortfarande god kontakt med skolan, han var på besök på skolan för några veckor sedan där han träffade rektorn och sina gamla mentorer.

— Min rektor är en underbar människa som hjälpt mig massor! Hon hjälpte mig med hela resan med utlandspraktik, skriva CV, alla ansökningspapper osv. Mina gamla mentorer är riktigt härliga, det är långt ifrån sista gången jag träffar dom. Jag har fortfarande kontakt med mina klasskompisar också, vi har en gruppchatt där vi brukar höras då och då. Det var bara jag som åkte på utlandspraktik från min klass vilket jag tog som ett kvitto på att jag var duktig. När dom fick höra att det var jag som skulle åka till Italien blev dom helt chockade och fattade inte att jag skulle utomlands och praktisera. Skolan valde en elev per program, eftersom jag blev utvald blev jag lika chockad som dom, berättar Belal.

De bästa minnena från gymnasietiden

När Belal först kom till Sverige 2015 kände han sig nervös över vilka svårigheter han skulle möta, han var ny i landet och hade inte så mycket erfarenhet av att gå i skolan på samma sätt som i Sverige. När han väl började på introduktionsprogrammet blev alla väldigt nära varandra och han fick en trygghet i gemenskapen som bildades. 

— Det kändes som en familj med eleverna och lärarna där. Jag var rädd för att allt det skulle vara annorlunda när jag väl började gymnasiet. Men när jag kom till Praktiska Gymnasiet Liljeholmen var det exakt lika fin stämning och familjärt, jag kände mig verkligen hemma. Alla brydde sig och det var så fint. Det kändes bra, berättar Belal.

Tips till de som ska söka gymnasiet

— Man behöver inte känna sig orolig innan man ska börja, man kan alltid byta om man inte känner sig 100% nöjd. Men mina bästa tips är att man verkligen satsar och ger det sitt bästa försök. Det finns alltid lösningar, det är inte kört om man inte trivs. Men ge inte upp! Du kommer klara mer än du tror. Gillar man att lära sig praktiskt ska man söka till Praktiska Gymnasiet, vill man jobba med mer än bara huvudet och inte vill sitta still i skolbänken och läsa teori är den här skolan ett bra alternativ, berättar Belal.

Ikon som ska efterlikna en personbil från sidan

Personbilsmekaniker

Här kan du läsa mer om Fordon och transport och göra en intresseanmälan till Praktiska Gymnasiet Stockholm Liljeholmen.

Vill du veta mer utlandspraktik?

När du är elev på Praktiska Gymnasiet kan du söka praktik i Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland genom projektet ERASMUS. Vi samarbetar bl.a. med Ferrari Racing och femstjärniga hotell i Venedig. Läs mer om utlandspraktik här.

Nyfiken på att veta mer om Praktiska Liljeholmen?

Hos oss är dörren alltid öppen och om du är nyfiken att testa på hur det är att vara elev hos oss kan du anmäla dig till Elev för en dag på programmet du är intresserad av. Träffa nuvarande elever och lärare, se våra fina lokaler och upplev stämningen på skolan.

Håll utkik efter kommande öppet hus eller kontakta oss för att boka in ett besök på en dag som passar dig.

Varm välkommen till oss!

Om mig

Namn: Belal Mohamad Alabdullah

Program: Fordon och transport

Inriktning: Personbil

Alla Elevberättelser

Fordon och transport finns på följande skolor

Alumni reportage om Belal som personbilsmekaniker finns även på följande skolor