Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

[wpdreams_ajaxsearchlite]

Hur är det att plugga Personbil?

Fordonseleven Albin på Praktiska gYmnasiet Skellefteå håller i pokal

" Jag gillar att vara i verkstaden "

När det var dags för Albin Hedström från Skellefteå att välja gymnasium utgick han från sitt stora intresse för motorer och siktade in sig på ett yrkesgymnasium.Nu går Albin andra året på Praktiska Gymnasiet i Skellefteå på programmet Fordon och Transport med inriktning personbilsmekaniker.

– Jag har skruvat hela livet, på allt möjligt. Fordonsprogrammet passar mig eftersom jag gillar bilar. Jag kunde en hel del sedan innan men har ändå lärt mig mycket nytt, berättar Albin.

Praktik på ett företag

Albin gör sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) på en bilverkstad som en del av gymnasieutbildningen. Här får han praktisera det han lärt sig i skolan tillsammans med en handledare på verkstaden.

– Sedan jag började tvåan har jag varit ute på APL på en verkstad. Det är kul och lärorikt, jag gillar att vara i verkstaden.

Drifting – den nya generationens motorsport

Albins stora intresse vid sidan av familjens bilar är drifting, en snabbt växande motorsport där föraren sladdar bilen kontrollerat på en asfalterad bana i hög hastighet. Grenen är ny men växer snabbt i popularitet i Sverige, Europa och USA. Drifting finns idag i hela Sverige, Albin har tävlat i Norrland serie.

– På banorna behöver man inte ha körkort. Drifting betyder zoner på banan, reglerna säger att man ska ha bakdäcken i en zon och framdäcken i en annan. Du ska alltså hålla sladd på bilen från start till mål, säger Albin.

Praktiska Gymnasiet Skellefteå

– Vi har mindre klasser på Praktiska Skellefteå och det är lätt att få hjälp. Våra lärare är bra och snälla. Jag trivs i min skola men planerar inte att plugga vidare efter gymnasiet. Istället är planen att börja jobba direkt. Målet är bli bilmekaniker och att få fortsätta med att tävla i drifting.

Vem är jag?

Namn: Albin Hedström

Program: Fordon och Transport

Inriktning: Personbil

Alla Elevberättelser