[wpdreams_ajaxsearchlite]

Välkommen till Praktiska Borås!

Vad kul att du vill börja på Praktiska Borås! Här får du reda på mer om skolstarten i höst och vem du ska kontakta om du har frågor. Det finns också information för dig som vill söka eller byta till oss i sommar.

Hitta på sidan

Bild av elever

Vi har lediga platser!

Vill du börja hos oss redan i augusti 2023?
Vi har några platser kvar på våra program, även på Introduktionsprogrammen. Nedan hittar du all information kring hur du söker till oss i sommar. 

Jag vill byta till Praktiska Borås.
Om du kommit in på en annan skola men vill byta till oss ska du kontakta Antagningsenheten Sjuhärad på telefonnummer: 033-35 75 25 eller mail: gymnasieantagningen@boras.se.
Du kan också läsa artikeln på Gymnasiekoll för mer information.

Jag har inte sökt till gymnasiet.
Har du inte gjort ditt gymnasieval än och vill göra en sen ansökan till Praktiska Borås måste du kontakta Antagningsenheten Sjuhärad. Du når dem på 033-35 75 25 eller gymnasieantagningen@boras.se.

När tar skolan över antagningen?
Den 15 september stänger Antagningsenheten och skolan tar över reservantagningen. Om du har frågor om reservantagningen ska du höra av dig till vår rektor Elisabeth Svensson Thorson, kontaktuppgifter hittar du här.

Kontakta oss i sommar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar om skolan, programmen eller om du har några andra frågor. Tveka inte utan maila eller ring till vår rektor Elisabeth Svensson Thorson.

Rektor
Elisabeth Svensson Thorson
0705-49 79 79
elisabeth.svensson@praktiska.se

Bild av elever

Skolstart hösten 2023

Den 22 augusti hälsar vi alla antagna elever välkomna! Vi samlas klockan 09.00 i skolans restaurang Baggen.

Vad händer första veckan i skolan?
Första veckan kommer du få tid att lära känna dina lärare och klasskamrater. Du introduceras till ditt program och får reda på hur första terminen är planerad. Du kommer också att få kläder, läromedel, dator och allt annat som du behöver.

 

Här hittar du våra läsårstider

Vårt gymnasium i Borås

Vi är en skola med stor gemenskap. Hos oss blir man sedd och hörd. Våra elever umgås över programgränserna och årskullarna vilket gör att det blir en härlig sammanhållning på skolan. Vår ambition är att alla elever ska bli anställningsbara och/ eller vara behöriga till högskolan efter 3 års studier hos oss.

Läs mer om Praktiska Gymnasiet Borås här

Kolla in våra program

Hos oss kan du ta studenten med både en yrkesexamen och möjligheten att plugga vidare!

El och Energi

På El och energi blir ditt intresse ditt jobb. Programmet passar dig som är teknisk, gillar elektronik, siffror och att vara serviceinriktad. Du får bland annat lära dig att installera och sköta el-, energi- och vattensystem. Säkerheten är en viktig del i utbildningen, därför får du också läsa arbetsmiljöfrågor om hur du skyddar dig på jobbet och undviker skador

Fordon och Transport

Fordons- och transportbranschen utvecklas hela tiden och kommer att ge dig många spännande utmaningar i arbetslivet. Du får lära dig allt ifrån tekniken i olika fordon till datahantering och problemlösning. Det är ett brett program där du får lära dig att vara serviceinriktad, bli van att arbeta i fordonsverkstad och med datorer och inte minst att arbeta med händerna.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns till för att ge dig som saknar gymnasiebehörighet möjligheten att komma in på ett nationellt program eller att börja arbeta. Du kan läsa introduktionsprogram på alla våra skolor. Programinriktat val (IMV) och Yrkesintroduktion (IMY) går att läsa på de flesta av våra program och skolor. Kontakta skolans rektor för mer information om vad som gäller på din ort.

Restaurang och Livsmedel

Gillar du matlagning och är intresserad av smaker från hela världen? Vill du jobba i en restaurang eller ett bageri? På Restaurang och livsmedel lagar du rätter i varmkök, kallkök och storkök, bakar i bageriet och hanterar dryck och livsmedel. Du får också lära dig dukning, att servera kunder och känna på branschens höga tempo.

VVS och Fastighet

På programmet VVS och fastighet får du arbeta fritt och självständigt med den senaste tekniken. Du lär dig att underhålla fastigheter, tekniska anläggningar och system. Du får också kunskap i hur du sparar energi, är miljömedveten, undviker arbetsskador och i att ge god service till kunder.

Viktiga datum i sommar

Här hittar du alla datum du behöver ha koll på under sommarlovet.

1
juli

Du får ditt slutgiltiga antagningsbesked till gymnasiet

26
juli

Sista dagen att svara på ditt antagningsbesked

2
augusti

Första reservantagningen

9
augusti

Andra reservantagningen

15
september

Reservantagningen avslutas