Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

”Vi går här för att vi vill det!”

Insändare från elevrådet vid Praktiska Gymnasiet i Falun angående den svartmålning som media gör av skolan, friskolor och Praktiska Gymnasiet.

Vi går här för att vi vill det! Vi har ju valt det! Och vi har valt att stanna kvar här! För att vi vill det! För att vi kan det! För att vi trivs och tycker skolan är BRA!
 
Vi, elevrådet (8 elever i olika program och årskurser) vid Praktiska Gymnasiet i Falun tycker det är irriterande, jobbigt och orättvist när skolan gång på gång målas upp som något den inte är. Få vet om att skolan finns och vi får alltid säga att den finns. Ofta får vi också försvara skolan, särskilt mot det som skrivs i tidningarna. Men ofta får vi också positiva kommentarer om vår skola, som har ett gott rykte bland andra elever och ungdomar i Dalarna. Det är typ vuxna som inte vet vad de talar om, för hur många har varit här och sett vår skola och frågat oss elever? Inte tidningarna i alla fall! Många säger och vi också, att den här skolan är bättre än andra skolor! Varför då undrar ni då? Jo, för att:
 
Skolan är liten = vi syns, märks, hörs! Man kan vara den man är! Man blir inte en i mängden! Ingen mobbing! Det är som en familj, ja, verkligen så är det! Första veckan i åk 1 blev några av oss förvånade över att alla elever liksom hängde ihop. Inga hån, mobbing eller gliringar! Här sa alla hej istället för massa skit! Många ungdomar vill ju inte gå på stora skolor med många elever, då är det här bättre!
 
Mycket praktik = det är kanon! Vi lär oss mycket. Mer än om vi bara skulle sitta i bänken som många av oss tröttnat på. Variationen är bra, även i skolan mellan kärnämnen och yrkesämnen. Då hinner man inte tröttna. Mycket om arbetslivet som du inte kan läsa dig till i en bok får du på din praktik.
 
Vi sökte hit för att det stod att det skulle vara små klasser här, alltså är skolan liten. Så varför skriver tidningarna att vi inte fyller upp platserna? Få elever, ja. Vi har ju en gräns på antal elever. Max 10 elever i varje klass. Det som tidningarna skriver är alltså emot hela den här skolans upplägg. Det är stor gemenskap just för att det är litet, är inte det bra?
 
Vi är flera som kände oss trötta på den kommunala skolan där man gått i alla år och bara sitter och läser; stora skolor, många lärare som inte bryr sig, massa elever och fula, slitna lokaler. Olika metoder och lärare i högstadiet hela tiden. Här får vi hålla på med händerna och göra annat. Mer praktiskt, mindre plugg, bra stämning, mysiga och bra lokaler, många vuxna som bryr sig. Man får den hjälp man behöver och vill ha!
 
Vi tycker lärarna är bra här. Socialt är de bra, man kan skämta utan att det blir stelt. De ser varje elev verkligen! På fredagseftermiddagen visar de att de också kan vara lite trötta, skojar om det och det är så det får vara. I högstadiet var lärarna griniga. Här försöker lärarna inte ändra på oss och påverka ens åsikter och man får utrycka sig utan att de säger att det är fel.
 
Vi tänker aldrig på att vi går på en friskola för ingenting skiljer sig åt, lokalerna är annorlunda kanske - bättre. Här är det lite mindre och närmare, och mer avslappnat i möbleringen. Här kan man inte sätta sig längst bak ett klassrum och försvinna! Vi får göra, uppleva och se mycket saker utanför skolan med studiebesök och sådant ofta. Men även på vår APL (praktik). De elever som slutat från skolan har inte slutat för att de inte trivs utan av helt andra orsaker!
 
Ibland har skolan blivit kallad en skola som tar emot ”sämre” och ”dåliga” elever. Kanske på grund av att många elever är äldre. Men de har ju bytt hit för att de valt fel program och skola från början och ville hit istället. Det är väl något bra? Det är ju fler möjligheter på den här skolan och de står med öppna armar och tar emot en. Vem vet egentligen vad man vill bli när man går i nian?
 
Man får det man ska göra gjort på den här skolan! Vi har ju valt att gå här! För att vi vill! Praktiska Gymnasiet i Falun är bra!
 
Hälsningar,
 
Elevrådet vid Praktiska Gymnasiet i Falun, 2014-04-30

Kalender

januari 2018

 • 25

  Prova på dag hos VVS och Fasighetsprogrammet (fastighet och ventilation).
  Kom och träffa oss torsdagen den 25 januari kl 9.00-12.00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

februari 2018

 • 07

  Prova på dag hos El och Energiprogrammet på Praktiska.
  Kom och träffa oss onsdagen den 7 februari kl 9:00-12:00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

 • 07

  Prova på dag hos Fordonsprogrammet på Praktiska.
  Kom och träffa oss onsdagen de 7 februari kl 9.00-12.00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

 • 07

  Prova på dag hos BA-programmet (måleri/golvläggning) på Praktiska.
  Kom och träffa oss onsdagen de 7 februari kl 9.00-12.00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

april 2018

 • 24

  Öppet Hus
  Vi öppnar våra portar inför omvalet vårterminen 2018. Välkommen att besöka oss mellan kl 18-19:30.

På gång på praktiska

Nyhet 2017-12-22

Genom projektet ”Ensam Gran söker julklappar" skänker personal och elever på Praktiska Gymnasiet...

Nyhet 2017-12-18
Arbetarbladet skriver om vår elev Zoran Zozo Feyli och hans Uf Företag Zozomagic UF. Du hittar hela...
Nyhet 2017-12-8
Eleverna på Hantverksprogrammet med inriktning florist i Linköping skapar blombuketterna till årets...