Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

”Skulle aldrig kunna tänka mig att gå någon annanstans!”

Tilda Eklund läser sitt första år på Hantverksprogrammet – Frisör, på Praktiska Gymnasiet i Falun. Hon är även utsedd till skolans nya elevrådsordförande.

Varför valde du Praktiska Gymnasiet?
 
– Jag visste att jag ville hålla på med händerna men visste inte riktigt exakt vad. Jag fixar ofta med min syster hår och tycker det är roligt. Frisör kändes därför helt rätt. Jag fick veta om den här skolan av min studie- och yrkesvägledare som talade om att det var en liten skola. Jag visste var den låg och tyckte det var ett trevligt område. Det är mycket praktik och det gillar jag.
 
– Jag hade först sökt andra utbildningar och skolor. I maj berättade min SYV i det sista vägledningssamtalet, den sista dagen under omvalsperioden, om Praktiska Gymnasiet i Falun och Hantverksprogrammet frisör. Då valde jag om och valde hit! Det bästa valet jag gjort! Tidigare gick jag i Sammilsdalsskolan i Leksand som är en jättestor skola och det var jag trött på. Nu går jag på en liten och det känns rätt.
 
Hur trivs du här idag då?
 
– Jag trivs jättebra! Skulle aldrig kunna tänka mig att gå någon annanstans! Bra sammanhållning, bra lärare, rätt lätt att få kompisar, små grupper som gör att man kommer varandra nära! Känner att jag valt rätt program och rätt skola! Det är bara permanentrullningen som är lite mindre bra, säger Tilda och skrattar.
 
Varför engagerade du dig i elevrådet?
 
– Jag blev så less på högstadiet att jag bara gnällde och gjorde inte något åt saken och sen gick jag med i elevrådet! Och nu ser jag att man verkligen kan ändra saker som man förut trodde var omöjligt!
 
Och nu blev du elevrådsordförande! Hur känns det då?
 
– Känns stort! Stort ansvar som ligger i ens händer! Det stärker ens självförtroende för folk tror på en och att man klarar av det! Jag kan faktiskt påverka och vara delaktig! Få info och ge info!
 
Vad vill du bli när du blir stor!
 
– Frisör såklart! Annars hade jag ju inte gått här!
 
När du är 25 år?
 
– Då jobbar jag som frisör och är anställd, vill nog inte starta eget. Stannar nog i Dalarna men inte Leksand utan jag tror det blir Falun. Kanske barn, kan alltid hoppas! Eller så har jag sambo och 73 barn, typ! Eller bara två. Ha ha ha! Jag vill vara en ung och fräsch morsa som min mamma! Ung och raffig liksom. Men först så vill jag resa och sparar till resa efter studenten. Så jag tänker resa då. Skaffa barn och jobba efter det. Vill resa till Australien och snorkla i Barriär Revet. Träffa folk! Och se ett stort blått hav!
 
Intervjuare: Carolina Browall, rektor.

Kalender

januari 2018

 • 25

  Prova på dag hos VVS och Fasighetsprogrammet (fastighet och ventilation).
  Kom och träffa oss torsdagen den 25 januari kl 9.00-12.00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

februari 2018

 • 07

  Prova på dag hos El och Energiprogrammet på Praktiska.
  Kom och träffa oss onsdagen den 7 februari kl 9:00-12:00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

 • 07

  Prova på dag hos Fordonsprogrammet på Praktiska.
  Kom och träffa oss onsdagen de 7 februari kl 9.00-12.00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

 • 07

  Prova på dag hos BA-programmet (måleri/golvläggning) på Praktiska.
  Kom och träffa oss onsdagen de 7 februari kl 9.00-12.00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

april 2018

 • 24

  Öppet Hus
  Vi öppnar våra portar inför omvalet vårterminen 2018. Välkommen att besöka oss mellan kl 18-19:30.

På gång på praktiska

Nyhet 2017-12-22

Genom projektet ”Ensam Gran söker julklappar" skänker personal och elever på Praktiska Gymnasiet...

Nyhet 2017-12-18
Arbetarbladet skriver om vår elev Zoran Zozo Feyli och hans Uf Företag Zozomagic UF. Du hittar hela...
Nyhet 2017-12-8
Eleverna på Hantverksprogrammet med inriktning florist i Linköping skapar blombuketterna till årets...