Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

Praktiken gjorde skoltiden rolig – nu jobbar Lisa som florist

Lisa Asplund har under sina tre år på Praktiska Södertälje lyckats med att nå grundläggande högskolebehörighet, tagit sitt yrkesbevis som florist och dessutom fått ett jobb i en butik i centrala Södertälje.

På Praktiska Södertälje med tillhörande praktikplatser känner sig eleverna trygga, sedda och trivseln är på topp. Det visar de kvalitetsmätningar skolan gör regelbundet. Elevernas anställningsbarhet är en av skolornas högsta prioriteter, och hela 74% av eleverna får jobb direkt efter sin gymnasietid.

Lisa Asplund hade flera tänkbara alternativ när hon skulle söka gymnasieutbildning efter nian. Det var först när en av Lisas vänner, som redan börjat floristutbildningen på Praktiska Södertälje, började lägga upp bilder på sina blomsterarbeten från klassrummet på Facebook som Lisas intresse väcktes

– Det verkade så fritt att kunna jobba med blommor och blomsterarrangemang och att få vara kreativ i skolan.

När Lisa tänker tillbaka minns hon att hennes tidigare lärare alltid tyckt att Lisa varit bra på att pyssla och att jobba med händerna. Lisa säger att hon alltid haft lätt för att lära sig genom att göra praktiskt.

Nu när Lisa är färdigutbildad och har tagit sitt yrkesbevis tycker hon att det är jättekul att ha fått ett jobb i floristbutiken i centrala Södertälje.

- Jag känner att det var rätt utbildning, det är hur kul som helst! Jag får jobba fritt och göra det jag tycker om. Det är som att jobba med min hobby mer än ett ”vanligt” jobb. Såklart finns det dagar som är motiga men när jag gör något annorlunda i butiken kommer inspirationen snabbt tillbaka, säger Lisa

Praktiskas utbildningskoncept innebär att eleverna studerar som lärlingar och därmed befinner sig mer än 50% av gymnasietiden på en arbetsplats.

– Man märker snabbt om gymnasievalet motsvarade ens förväntningar. Man får se hur verkligheten är på en gång och det är bra, inte som ett teoretiskt gymnasium där man sitter och läser om hur samhället fungerar utan att faktiskt få känna på det.

Lisa tycker det är bra att man på Praktiska får möjlighet att prova att jobba på olika arbetsplatser och att man på så vis snabbt knyter nya kontakter, vilket också gör att man får lättare att få jobb i branschen.

- Praktiken gör att det inte känns som lektioner eftersom man gör något som känns kul.

Lisa tycker att det bästa med Praktiska Södertälje har varit att det har känts kul att gå till skolan för att hon har studerat det hon gillar mest.

– Om man är lite skoltrött är det kanon för att man får jobba på sin skoltid. Det är få elever i klassen på yrkeslektionerna så jag har haft mycket tid med min yrkeslärare som guidat, stöttat, peppat och ställt krav. En annan fördel med att vara få elever på lektionerna är att man kommer de andra i klassen väldigt nära och det är bra för sammanhållningen. Min yrkeslärare har verkligen gett mig mycket stöd. Det är nära till en vuxen som VILL hjälpa, säger Lisa.

Lisa uppmanar de som ska välja gymnasiet att tänka på att välja något som man tycker är roligt, något man brinner för.

- När man har praktik kommer man snabbt att se om verkligheten var ens rätta intresse men det är också viktigt att man ger det en chans.

Det är inte alltid lika roligt när man lär sig grunderna men när jag varit ute på praktik och jobbat själv har jag märkt att jag kunnat mer än jag trott att jag kan. Då har det varit riktigt roligt för att jag har börjat tro på mig själv, avslutar Lisa

Bildbilaga: Lisa Asplund Praktiska Södertälje

På gång på praktiska

Nyhet 2017-12-22

Genom projektet ”Ensam Gran söker julklappar" skänker personal och elever på Praktiska Gymnasiet...

Nyhet 2017-12-18
Arbetarbladet skriver om vår elev Zoran Zozo Feyli och hans Uf Företag Zozomagic UF. Du hittar hela...
Nyhet 2017-12-8
Eleverna på Hantverksprogrammet med inriktning florist i Linköping skapar blombuketterna till årets...