Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

Philip kunde välja och vraka bland jobben och är idag verkstadschef på Mekonomen

För 3 år sedan tog Philip Lang sin examen på Praktiska Gymnasiet i Malmö Limhamn, där han läste Fordonsprogrammet med inriktning personbil.

Idag vid 23 års ålder är han verkstadschef på Mekonomen, som är en av de största bilverkstäderna i Malmö. Där ansvarar han för inköp, administration och ekonomi, och hanterar årligen inköp och fakturor på mångmiljonbelopp.
 
Hur gick det till?
 
– Jag var på rätt plats vid rätt tillfälle. I samband med sommarsemestern för ett par år sedan behövdes någon som både behärskade reparationerna och som kunde vårt datasystem. Det visade sig att de hade lagt semestern så att jag var den ende anställde som kunde båda delar, så man beslöt sig för att jag skulle ha hand om både mek-delen men också beställningar och redovisning under några sommarveckor. När den förre verkstadschefen sedan slutade, frågade de mig om jag ville fortsätta och på den vägen är det, berättar Philip.
 
Varför gick du Fordonsprogrammet och varför valde du just Praktiska Gymnasiet, Malmö Limhamn?
 
– Jag har alltid varit praktiskt lagd och alltid haft ett starkt intresse för att meka med bilar. När jag gick i nian och skulle välja till gymnasiet besökte jag Praktiska Gymnasiet på ett Öppet Hus. Stämningen på skolan, tillsammans med dess storlek med små klasser och mycket praktik under utbildningen, gjorde att Praktiska Gymnasiet kändes som ett självklart förstahandsval och det har jag aldrig behövt ångra, säger Philip.
 
Berätta lite om din skolgång, Philip.
 
– Praktiska Gymnasiet, Malmö Limhamn har betytt allt för mig och utan den hade jag aldrig kommit så långt i fordonsbranschen som jag har gjort i dag. Lärarna var grymma, de fanns verkligen där för mig i vått och torrt. Det var verkligen duktiga lärare med en mycket bra struktur på utbildningen. Skötte man sin skolgång kom man tidigare och mer ut på praktik. På praktiken lärde man sig oerhört mycket mer än om man hade gått i skolan hela tiden, menar Philip Lang.
 
Under sin utbildningstid fick Philip också möjlighet att praktisera utomlands.
 
– Ja det stämmer, säger Philip. Under två årskurser, sammanlagt 4 veckor, praktiserade jag på två olika bilverkstäder i USA, närmare bestämt i Huntington Beach nära Los Angeles. Jag fick erfarenheter för livet och håller fortfarande kontakten med folket där.
 
Efter avslutad utbildning på Praktiska Gymnasiet, Malmö Limhamn våren 2011, fick Philip jobb på en bilverkstad. Dock stod det ganska tidigt klart att firman hade svårt att ha honom anställd och Philip valde att säga upp sig. Han skrev in sig hos Arbetsförmedlingen och skickade samtidigt ut sitt CV i 40 exemplar till de företag han ville jobba hos och följde, några dagar senare upp med ett personligt besök. Sedan började telefonen gå varm och Philip kunde välja och vraka bland jobben. Två veckor efter det att han slutat på RM- bil och motor hade han nytt jobb på Mekonomen, Malmö Fosie, där han alltså är kvar som verkstadschef.
 
Varför skall man gå fordonsprogrammet vid Praktiska Gymnasiet, Malmö Limhamn?
 
– För att utbildningen håller en hög kvalitet och att det är en liten skola med bra atmosfär och gott rykte. Dessutom är man mycket mer förberedd på ett jobb. Man känner verkligen att man lär sig något, både i skolan och på praktiken. Företagen betraktar också en elev från Praktiska Gymnasiet som så nära självgående man överhuvudtaget kan vara, avslutar Philip Lang.
 
Intervjuare: Palle Johansson, rektor

Kalender

december 2017

  • 22

    Jullov 22/12 - 12/1

På gång på praktiska

Nyhet 2017-11-23

Se filmen från vår elevrådskonferens den 6-8 november för Praktiska Gymnasiets och Hagströmska...

Nyhet 2017-11-13
Kom förbi och kolla in våra två montrar (C10:51 & C14:20) på Gymnasiemässan i Älvsjö 23-25/11...
Nyhet 2017-11-13
6-8 November hölls Praktiska Gymnasiet och Hagströmskas årliga elevrådsträff på huvudkontoret i...