Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

”Man är där för att lära!”

Petra Rudin har gått på Praktiska Gymnasiet i Linköping, där hon läste måleri inom programmet Bygg och anläggning. Idag är hon färdigutbildad och har redan fått jobb!

Har du alltid velat bli målare? Om inte, vad fick dig att bestämma dig för just detta?
 
– Först gick jag en dansutbildning och upptäckte efter ett tag att det mer var ett intresse än ett arbete. Då kom jag på att jag istället ville in i byggbranschen. Genom en kompis fick jag sen höra talas om Praktiska Gymnasiet, en skola som verkade passa mig. Jag gick tidigare på en annan friskola och var väldigt nöjd med detta eftersom det var mindre klasser och bättre sammanhållning.
 
Hur känns det nu när du är färdigutbildad inom ditt yrke och kan börja jobba direkt?
 
– Det känns jättebra! Jag har blivit anställd på ett mindre företag vilket passar mig perfekt.
 
Vilka fördelar ser du med att få vara ute på en arbetsplats under så lång och kontinuerlig tid?
 
– Det har varit mycket lärorikt. Jag hade en bra handledare som gav mig varierande och utvecklande arbetsuppgifter. På praktikplatsen fick jag också lära mig ansvars-tagande och kundkontakt. Dessutom blev jag naturligtvis också bättre som målare!
 
Vad har varit det bästa med att plugga på Praktiska Gymnasiet?
 
– Jag har trivts jättebra med både kompisar och lärare. Jag fick jättebra kontakt med alla på skolan. Jag var även med i elevrådet och då fick jag vara med och påverka avslutningar och jag hade också möjlighet att få inflytande över skolangelägenheter.
 
Vad ska man tänka på när man väljer yrke?
 
– Först och främst ska man tycka att det är roligt. Jag tycker inte heller att man ska vara rädd för att pröva nya utmaningar. Det går alltid att ändra sig senare i livet om man skulle vilja det. Om jag skulle råda någon som är på väg att söka till Praktiska skulle jag kunna tipsa om att inte vara orolig för att man inte kan saker från början. Man är där för att lära!
 
– Jag har nu också startat ett eget företag, Hälsokassen. Skolan har hjälpt mig att göra detta genom att utveckla mitt ansvarstagande, i till exempel elevrådet.
 
Intervjuare: Niclas Bjerke, lärare måleri.

På gång på praktiska

Nyhet 2017-12-22

Genom projektet ”Ensam Gran söker julklappar" skänker personal och elever på Praktiska Gymnasiet...

Nyhet 2017-12-18
Arbetarbladet skriver om vår elev Zoran Zozo Feyli och hans Uf Företag Zozomagic UF. Du hittar hela...
Nyhet 2017-12-8
Eleverna på Hantverksprogrammet med inriktning florist i Linköping skapar blombuketterna till årets...