Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

Johan vill starta eget i framtiden

Johan Lagnelius läser Hantverksprogrammet med inriktning måleri på Praktiska Gymnasiet i Falun. Han har under sina skolår varit på olika praktikplatser och fått mycket erfarenhet, och nu har han hittat rätt!

Sitt första år hade Johan sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Hans Isbergs måleri, något han upplevde som en varierande erfarenhet. Efter ett år fick Johan sluta på Hans Isbergs måleri på grund av arbetsbrist.
 
Under årskurs 2 var Johan på Bröderna Tunströms måleri, och han tyckte om personalen som jobbade där. Arbetsdagarna gick mest ut på att måla om lägenheter, och även om han hade önskat lite mer variation lärde han sig mycket. Även denna praktikplats hade arbetsrist, vilket ledde till att han fick sluta.
 
I årskurs 3 började eleven på Björn Brogrens måleri. Denna praktikplats tycker Johan mycket om. Han säger att han har hittat rätt.
 
– Det är mycket variation i arbetet och personalen är bra. Det är trevlig stämning bland de som arbetar där.
 
Johan berättar att han brukar åka till sin praktikplats på fritiden eftersom det är så roligt där. Han har mycket gemensamt med personalen, och han tycker om att prata med dem. Johan har även jobbat extra på sin APL-plats under höstlovet, och det tycker han är bra eftersom han fick lön för arbetet.
 
Johan tycker att det är bra med så mycket APL, han skulle gärna vilja ha ännu mer. Under APL-perioden kan det ibland bli långa och tröttsamma dagar men det som är bra är att man får lära sig mycket.
 
– Vi elever får se hur verkligheten fungerar och vi blir bra tränade inför framtiden.
 
Johan säger att det är sådär att vara i skolan. Det finns inte så mycket motivation, men det beror på att han är skoltrött. Johan tycker att det praktiska i skolan är bäst, och maten. Och att skolan har bra lärare.
 
Johan valde att driva ett UF företag (Ung Företagsamhet) för att han i framtiden förmodligen kommer starta eget. Han har en idé om att skapa ett företag där han kan erbjuda fler tjänster än bara måleri, så som byggtjänster, måleritjänster och elektroniktjänster osv.
 
Johan hade fått tips av sin målarlärare att det fanns ett behov på marknaden om att måla om möbler, så han valde att ta den idén och vidareutveckla till ett UF-företag. Han har denna termin skapat JL möbelmåleri där han erbjuder tjänster om att måla om lättare möbler.
 
Johan har bestämt att han ska använda miljövänligt färg. Han arbetar för tillfället för fullt med en marknadsundersökning där han ska undersöka hur marknaden ser ut. Han siktar på att färdigställa affärsplanen och få in de första kunderna innan jul. Johan säger att målet med UF är att få kunskaper om hur man driver ett företag och att tjäna pengar.
 
– Mina framtidsplaner är att bli en så bra målare som möjligt och att kunna starta en så bra firma som möjligt, avslutar Johan.
 
Intervjuare: Caroline Borg

Kalender

januari 2018

 • 25

  Prova på dag hos VVS och Fasighetsprogrammet (fastighet och ventilation).
  Kom och träffa oss torsdagen den 25 januari kl 9.00-12.00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

februari 2018

 • 07

  Prova på dag hos El och Energiprogrammet på Praktiska.
  Kom och träffa oss onsdagen den 7 februari kl 9:00-12:00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

 • 07

  Prova på dag hos Fordonsprogrammet på Praktiska.
  Kom och träffa oss onsdagen de 7 februari kl 9.00-12.00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

 • 07

  Prova på dag hos BA-programmet (måleri/golvläggning) på Praktiska.
  Kom och träffa oss onsdagen de 7 februari kl 9.00-12.00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

april 2018

 • 24

  Öppet Hus
  Vi öppnar våra portar inför omvalet vårterminen 2018. Välkommen att besöka oss mellan kl 18-19:30.

På gång på praktiska

Nyhet 2017-12-22

Genom projektet ”Ensam Gran söker julklappar" skänker personal och elever på Praktiska Gymnasiet...

Nyhet 2017-12-18
Arbetarbladet skriver om vår elev Zoran Zozo Feyli och hans Uf Företag Zozomagic UF. Du hittar hela...
Nyhet 2017-12-8
Eleverna på Hantverksprogrammet med inriktning florist i Linköping skapar blombuketterna till årets...