Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

"Jag fick en fråga en gång..."

– Jag fick en fråga en gång, om vilken lärare jag skulle sakna mest från min tid inom gymnasiets väggar. Såklart svarade jag att jag inte visste. Ett klassiskt svar från en elev - ”Jag vet inte”.

Trots att jag bara har någon månad kvar av skolan har jag inte kommit på det ännu, vem jag skulle sakna mest. Min treåriga kurs har varit en känslomässigt exploderande tid. En bra beskrivning av den skulle väl vara att ”jag planterades i Praktiskas vattendrag som ett yngel och hoppade ut som en utvecklad groda”. Jag har fattat tycke för så konstiga personer med så starka personligheter som har lärt mig inte bara sådant som man som lärare ska lära ut, och jag har utvecklats som aldrig förr...
 
Därför kan jag med 99,99% säkerhet säga att jag inte är densamma som den tjejen som stod i en huvtröja och skinnjacka som väntade på sin mamma innan ett möte med dåvarande rektorn för att eventuellt börja på Praktiska. Jag är inte samma tjej som satt näst längst bak i klassrummet på grund av osäkerhet. Nästa gång jag får den frågan vet jag fortfarande inte vem av lärarna jag kommer sakna mest, det finns ingen lärare jag skulle sakna mest.
 
Frågan är inte Vem utan Varför. Alla människor jag haft kontakt med inom skolans väggar de senaste tre åren har påverkat mitt liv, hjälpt mig att se och att hitta mig själv. Jag är inte klar med det ännu – jag har varken påverkat mitt liv klart, sett klart eller hittat mig själv ännu men jag är på god väg.
 
Så när jag tittar tillbaka på frågan, frågar jag mig istället – ”Varför skulle jag sakna mina lärare? Varför skulle jag sakna *namn*?” Det är på grund av allt som hänt. Allt stöd, all hjälp, all kontakt, all motivering och inspiration, all sparring (term använd inom kampsport som är en träning, typ kontrollerat slagsmål), alla möjligheter att utveckla tankesätt och alla chanser att strö ilska och idéer, som jag fått. Jag kommer sakna alla av olika anledningar.
 
Praktiska Gymnasiet tog emot mig med öppna armar och jag kände att jag skulle vara här från dag 1. Jag fick vara precis som jag var. Precis som jag är. Det fanns en skola, en plats där jag till slut kände att jag faktiskt kunde tänka mig att stanna, och det var här. Såklart har det funnits både med- och motgångar men jag ångrar inget. Jag ångrar inte den septemberdagen jag började.
 
Shanelle Normark, Praktiska Gymnasiet Skellefteå

På gång på praktiska

Nyhet 2017-12-8

Eleverna på Hantverksprogrammet med inriktning florist i Linköping skapar blombuketterna till...

Nyhet 2017-11-30
Skaraborgs Allehanda uppmärksammar floristeleverna på Praktiska Gymnasiet Skövde. Eleverna visade...
Nyhet 2017-11-23
Se filmen från vår elevrådskonferens den 6-8 november för Praktiska Gymnasiets och Hagströmska...