Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

Ida blev kollega med sin handledare

Ida Hedlund visste redan vid tre års ålder att hon ville bli frisör. Efter att ha läst Hantverksprogrammet ”Frisör” på Praktiska Falun i tre år tog hon i år studenten och fick jobb direkt!

– Jag trivs jättebra och är jättenöjd med mitt yrkesval, säger Ida.

Ida jobbar idag på den frisörsalong i Hedemora där hon gjorde sin praktik.

– För mig har det aldrig varit någon tvekan om vad jag vill bli när jag blir stor. Det enda som funnits i mina tankar är frisör och det är just det jag är idag, tack vare min utbildning på Praktiska Falun, sprudlar Ida. Jag tog studenten på fredagen och på måndagen började jag jobba som fast anställd frisör i salongen där jag tidigare gått som elev. Nu är jag kollega med min handledare. Jättekul, fortsätter hon.

Ida säger att det känns helt rätt och låter glad när jag gratulerar henne. Hon säger vidare att det faktiskt inte är så stor skillnad egentligen, på att vara elev från Praktiska och att vara anställd.

– Jag har ju varit så länge här på salongen på min APL (arbetsplatsförlagd praktik) att jag liksom varit självgående. Tack vare att jag praktiserat så mycket känner jag mina kollegor och en del kunder, och vet vad yrket går ut på. Det känns som jag fått med mig det som behövdes från skolan och jag känner mig redo för mitt yrke.

När jag frågar vad som varit bäst med åren vid Praktiska Gymnasiet i Falun svarar hon tveklöst.

– Praktiken! Men samtidigt blandningen mellan det praktiska och det teoretiska och att man fick lära sig i verkligheten. Kundkontakt är en stor och viktig del som frisör och det jag inte fick i skolan fick jag på min APL. Där kunde jag också öva mig och visa vad jag gick för, och fick tid till att bara vara där och lära mig.

– Jag skulle rekommendera elever idag att söka ett yrkesprogram med mycket praktik och då är Praktiska bäst, säger Ida. Det är så viktigt med en bra APL-plats och det kan du få vid Praktiska.

Jag avslutar mitt samtal då Ida måste återgå till sin kund på salongen och ler för mig själv då jag minns den dagen då Ida kom till skolan för drygt tre år sedan, fast besluten om att bli frisör – vilket hon är idag!

Reporter: Carolina Browall, rektor Praktiska Falun
 

Kalender

januari 2018

 • 25

  Prova på dag hos VVS och Fasighetsprogrammet (fastighet och ventilation).
  Kom och träffa oss torsdagen den 25 januari kl 9.00-12.00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

februari 2018

 • 07

  Prova på dag hos BA-programmet (måleri/golvläggning) på Praktiska.
  Kom och träffa oss onsdagen de 7 februari kl 9.00-12.00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

 • 07

  Prova på dag hos El och Energiprogrammet på Praktiska.
  Kom och träffa oss onsdagen den 7 februari kl 9:00-12:00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

 • 07

  Prova på dag hos Fordonsprogrammet på Praktiska.
  Kom och träffa oss onsdagen de 7 februari kl 9.00-12.00. Vi avslutar träffen med gemensam lunch.
  Prata med SYV på din skola så du får en plats.

april 2018

 • 24

  Öppet Hus
  Vi öppnar våra portar inför omvalet vårterminen 2018. Välkommen att besöka oss mellan kl 18-19:30.

På gång på praktiska

Nyhet 2017-12-22

Genom projektet ”Ensam Gran söker julklappar" skänker personal och elever på Praktiska Gymnasiet...

Nyhet 2017-12-18
Arbetarbladet skriver om vår elev Zoran Zozo Feyli och hans Uf Företag Zozomagic UF. Du hittar hela...
Nyhet 2017-12-8
Eleverna på Hantverksprogrammet med inriktning florist i Linköping skapar blombuketterna till årets...