Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

”I framtiden vill jag jobba med VVS”

Rasmus Odenströmer bor i Sundsvall och fyllde 19 år i maj. Han går på Praktiska Gymnasiet i Sundsvall där han läst klart sitt tredje år på programmet VVS och fastighet, med inriktning VVS.

När Rasmus skulle välja gymnasieskola i nian så var det två kriterier som var viktiga för honom. Han ville gå ett program där man får lära sig att arbeta med VVS och han ville ha mycket praktik. Han visste inte mycket om skolan innan han började mer än att det är en liten skola och att den finns på många orter över hela Sverige. Och att man som elev är ute mycket på praktik.
 
– Det är det som är det bästa med skolan - att man får vara ute mycket på praktik. Man får dessutom göra sin praktik i andra delar av landet om man vill. Det har ökat mina chanser att få jobb efter jag har tagit studenten.
 
Lärarna på skolan är bra, tycker Rasmus. Han tror att det är som på de flesta skolor, vissa lärare tycker man bättre om.
 
– Praktiska Gymnasiet Sundsvall är en liten skola och fördelarna med det är att lärarna har bättre koll på vem man är. Det blir mer kamratskap på skolan när man inte är så många. Om jag skulle välja gymnasium idag så hade jag valt samma skola igen.
 
Rasmus har varit ute på praktik tre till fyra dagar i veckan.
 
– På praktiken fick jag lära mig mer om mitt framtida yrke inom VVS som t ex att dra värmesystem till ett badrum. Jag lärde mig också om avloppssystem och vattenstråk, och hur man kopplar en varmvattenberedare.
 
Han tycker att det även finns andra fördelar med att vara lärling.
 
– Sedan januari i år fick jag ta del av den nya lärlingsersättningen som man får som lärlingselev från CSN. Den är på 1000 kr i månaden utöver studiebidraget och den är bra för den motiverar oss elever.
 
– I framtiden vill jag jobba med VVS och det gör jag från och med den 1 juli 2014. Jag har fått jobb och det är tack vara min praktikplats!

På gång på praktiska

Nyhet 2017-12-22

Genom projektet ”Ensam Gran söker julklappar" skänker personal och elever på Praktiska Gymnasiet...

Nyhet 2017-12-18
Arbetarbladet skriver om vår elev Zoran Zozo Feyli och hans Uf Företag Zozomagic UF. Du hittar hela...
Nyhet 2017-12-8
Eleverna på Hantverksprogrammet med inriktning florist i Linköping skapar blombuketterna till årets...