Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

Elin gjorde sin prao på svetsutbildningen

Elin Helander går i årskurs 9 på Björnekulla i Åstorp. Hon är intresserad av att svetsa och när det var dags för en veckas prao tog hon tillsammans med sin SYV kontakt med Praktiska Gymnasiet Helsingborg för att ordna en praoplats via svetsutbildningen på industriteknikprogrammet.

På Praktiska Gymnasiet Helsingborg är det fokus på lärlingsutbildning, vilket innebär att hälften av tiden i utbildningen tillbringas ute på en praktikplats.

Rektor Jörgen Andersson har under ett par års tid erbjudit SYV:are på högstadieskolor att ta hjälp av det kontaktnät som skolan har för att hitta praoplatser till elever i årskurs 9. Detta hoppade Elin Helander från Björnekulla i Åstorp på och fick en veckas prao i samarbete med skolan. Upplägget var enkelt, tre dagar i verkstaden på skolan där hon fick öva olika svetstekniker samt bygga en ljusstake. Därefter två dagar ute på SweMaint, en av de praktikplatserna som Praktiska Gymnasiet samarbetar med, tillsammans med en elev från årskurs 3 och hans handledare.

Elin kommer från en familj med svetsare. Hennes pappa och farfar är svetsare på YIT och jobbar ofta på kärnkraftverk. Hennes bror läser till svarvare. Därför är det kanske inte så konstigt att hon velat göra sin prao inom just svetsyrket.

– Det har varit kul och intressant att få praktisera på svetsutbildningen. Jag har svets som inval på skolan men det händer ju mer här. I och med att jag kom ut på en riktig arbetsplats så fick jag även se vad man svetsar i verkligheten, säger Elin.

SweMaint, företaget som Elin fick vara på två dagar, var tidigare en del av SJ men ägs nu privat. De jobbar mycket med att laga och fixa tågvagnar som med gods. De har även en hel del uppdrag som går ut på att finnas på plats när det sker en urspårning av ett tåg.

Vad gäller upplägget på praon så är Elin mycket nöjd.

– Det har varit kul att få vara på en gymnasieskola. Både lärare och elever har tagit hand om mig och varit riktigt trevliga. Jag gillar även det här med lärlingsutbildning. Att få så mycket praktik passar mig som inte är så glad för att bara ha teori. Jag kan verkligen rekommendera att andra nior också tar chansen.

På gång på praktiska

Nyhet 2017-11-13

Kom förbi och kolla in våra två montrar (C10:51 & C14:20) på Gymnasiemässan i Älvsjö 23-25/...

Nyhet 2017-11-13
6-8 November hölls Praktiska Gymnasiet och Hagströmskas årliga elevrådsträff på huvudkontoret i...
Nyhet 2017-10-24
Onsdag 25 oktober kl.18.00-20.00. Kom och se våra lokaler, träffa vår personal och få all...