Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

O
O
O
O
O
O
O

Elevintervju

Här finner du intervjuer med elever som går eller har gått hos oss på Praktiska Örnsköldsvik. I bildspelet ovan ser du praktikbilder från både Fordon, Naturbruk, Industri och Hotell!

Willy i åk 3 på fordonsprogrammet på Praktiska gymnasiet har praktik på Nordemans bil Norra

 
Willy går sista året på fordonsprogrammet på Praktiska gymnasiet i Örnsköldsvik. Han ångrar inte en sekund att det blev Praktiska gymnasiet  under sin gymnasietid.
- Jag hade först faktiskt valt en annan skola men efter att jag hade varit på öppet hus så kändes Praktiska jättebra. Sen då jag fick beskedet att jag kommit in blev jag jätteglad!
Willy har just nu sin praktik hos Nordemans bil Norra där han trivs väldigt bra. Ingen dag är den andra lik, det är något nytt varje dag. Att ha praktik så pass mycket som han har ser han bara som en fördel,
- Det känns bara bra. Jag lär mig mycket av det. Jag har utvecklats som person genom att ha så mycket praktik, genom att verkligen vara ute på ett företag, hantera kunder osv…
Willy pratar väldigt mycket om kollegorna ute på sin praktikplats, hur han trivs och hur de hittar på roliga saker på praktikplatsen. Han får hänga med på mycket och har lärt känna dom under de snart 3 åren han varit där.
 
Willys handledare heter Sören Häggström och har arbetat på Nordemans bil norra i 30 år och har stor erfarenhet.
- Man minns ju själv hur det var i början. Det tänkte jag mycket på i början innan jag tog mig an en elev. Det är viktigt med en bra praktik, det är då man lär sig. Man känner att man är ett stort och viktigt stöd för eleven, det måste man vara, för att hjälpa dom framåt i livet.
 
Det har onekligen gått bra för Willy då Sören överöser honom med komplimanger för hur duktig han är.
- Jag har varit handledare för honom i 3 år snart och man ser hur han utvecklats, nu tar han för sig ännu mer och kan själv få ha hand om uppdrag och projekt. Jag finns såklart i närheten som stöd ifall det behövs, han har gått på några nitar men det är ju det man lär sig av, sina misstag, säger Sören och skrattar och tittar på Willy som också ler.
 
Utbildningnsmodellen som vi på Praktiska har tycker han är bra.
- Det har fungerat riktigt bra, jag har bra kontakt med Hasse också som är lärare. Han kommer hit och besöker oss med jämna mellanrum och kollar hur det går för Willy och stämmer av vilka moment han gjort, om det är något han behöver göra mer osv..
 
Förutom att jobba på Nordemans bil så är även Sören SM-mästare i is-racing. Intresset startade redan 1986 i form av folkrace men har senare utvecklats till is-racing. Sen han började tävla i isracing 2003 så har han kammat hem många medaljer. Hela två gånger har han tagit hem guldmedaljen, 3 gånger silver och brons en gång. I vinter ställer han upp igen med sikte på förstaplatsen förstås.
Även Willy har fått vara med och tittat när Sören har arbetat med de speciella däck som används vid is-racing.
- Det är ganska häftigt att se vilka däck de använder sig av och hur man gör dom.
 
Efter gymnasiet finns det många tankar och idéer för Willy men först och främst jobb.
- Jobbchanserna ser goda ut tycker jag, har redan fått jobba extra på min praktikplats. Jag har även lite planer på att söka mig vidare inom transportbranschen, att gå en sån utbildning. Sen vore det roligt att någon gång starta eget.
 
Sören poängterar hur viktigt det är med ett intresse och en vilja i den här branschen. Det är viktigt att visa sin praktikplats att man vill, kan hålla tider och visa framfötterna.
Enligt Willy så är absolut det bästa med Praktiska Örnsköldsvik sammanhållningen på skolan, lärarna och att man får en bra utbildning på det. Att skolan är liten med små klasser ser han bara som en fördel.
- Jag tycker att fler borde få upp ögonen för Praktiska!
 
Bilder från Willys praktikplats kan du se i bildspelet ovan!
Vill du läsa fler Elevintervjuer? Klicka här så får du läsa mer om Tony som tog studenten 2013 från Fordonsprogrammet.
 
Är du intresserad av varför Ludvig, Nils och Willy valde Industriprogrammet och Praktiska kan du läsa här.
 
Ludvig på Industri gör praktik på Sanco, läs mer om honom, hans handledare och vad han gör på sin APL-plats här.
 
Elprogrammet kan du läsa om Sammy som tar studenten 2014!
 
Hotell- och turismprogrammet berättar Louise vad hon fått göra på sin praktik.
 
Frida går Handelsprogrammet i åk 1, läs mer om varför hon trivs hos oss!
 
Naturbruksprogrammet kan du läsa om Caroline och Erika! Hösten 2014 gjordes ett tidningsrepotage om Susanne som gått Naturbruk hos oss och startat eget. Läs om henne här.
 

På gång på praktiska

Nyhet 2017-12-8

Eleverna på Hantverksprogrammet med inriktning florist i Linköping skapar blombuketterna till...

Nyhet 2017-11-30
Skaraborgs Allehanda uppmärksammar floristeleverna på Praktiska Gymnasiet Skövde. Eleverna visade...
Nyhet 2017-11-23
Se filmen från vår elevrådskonferens den 6-8 november för Praktiska Gymnasiets och Hagströmska...