Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

”Det är roligt att gå till skolan”

Hanna Lundell fyller 19 år i sommar och har precis avlutat sitt tredje år på Praktiska Gymnasiet i Skövde, där hon läst programmet Vård och omsorg med inriktning specialpedagogik.

Innan Hanna började på skolan så visste hon ingenting om den men hon hade en kompis som rekommenderade henne att börja där.
 
– Det bästa med skolan är att man har mycket praktik. Man får lära sig mycket praktiskt och man får en stor chans till att få ett extrajobb under utbildningen. Jag har jobbat mycket extra på mina praktikplatser och även andra jobb under dessa tre år. Genom praktiken har jag till och med blivit kontaktperson.
 
Hanna tycker att de flesta av hennes lärare har varit jättebra. De hjälper en om man behöver ha extra hjälp och förklaring. Vissa lektioner fungerar bättre än andra. Men de flesta fungerar bra och det som gör lektionerna bra är att det är små klasser så man syns och hörs mycket mer.
 
– Det tycker jag är jätteskönt och positivt. Fördelarna med att läsa på en liten skola är också att alla känner alla även i de olika årskurserna. Hanna känner att alla treor är som en gemensam, stor klass.
 
Hanna har haft praktik inom äldrevård, psykiatri, hemtjänst och tre olika LSS enheter för barn/ungdomar, medelålders och äldre med funktionsnedsättning. Och senast har hon haft praktik på urologen på Skas, Skaraborgs sjukhus Skövde. Hon har varit ute på praktik tre till fyra dagar i veckan nu i trean.
 
– På praktiken har jag fått lära mig jättemycket olika saker. På ett ställe lärde jag mig hur man skall hantera personer som är arga och trötta beroende på vilken diagnos de har. Det beror ju såklart på individen också.
 
– Jag har också fått ökad förståelse för hur jag skall tänka i olika situationer om jag gör misstag. Till exempel om personen i fråga tycker att jag lägger mig i för mycket i vardagen, men jag ser att min hjälp behövs, då personen tack vare sin diagnos inte förstår att de ska ha hjälp med vissa saker. Eller om jag glömt att göra en rutin på kvällen som att ställa iordning yoghurt i en skål i kylen för att personen ska klara sig själv vid frukosten, och kan göra att personen inte får ro i kroppen och springer upp och ur sin lägenhet. Det hjälper mig framåt i mitt arbete att göra rätt nästa gång. Det är viktigt att lära sig rätt.
 
Hanna har läst som lärlingselev på Praktiska Gymnasiet och har sedan januari i år tagit del av den nya lärlingsersättningen på 1000 kr extra i månaden från CSN.
 
– Detta bidrag är väldigt bra! Vi är ute så pass många veckor på ett och samma ställe och när man då har lärt sig arbetet kan det kännas som att man vill jobba och få lön för att man gör jobbet åt personalen. Tidigare fick vi bara mater-sättningspengen på 35 kr, så den extra tusenlappen man får har jag varit väldigt nöjd med och tycker att det är jätte bra. Man får en annan känsla av att man är mer värdig i jobbet vi gör och lär oss.
 
– Vår rektor satsar på oss elever, och det är roligt att gå till skolan.
 
Hanna tog studenten den 5 juni och har planer för vad hon vill göra i framtiden.
 
– Jag hoppas på att jag får jobba med människor med funktionsnedsättning eller som barnmorska!

På gång på praktiska

Nyhet 2017-11-23

Se filmen från vår elevrådskonferens den 6-8 november för Praktiska Gymnasiets och Hagströmska...

Nyhet 2017-11-13
Kom förbi och kolla in våra två montrar (C10:51 & C14:20) på Gymnasiemässan i Älvsjö 23-25/11...
Nyhet 2017-11-13
6-8 November hölls Praktiska Gymnasiet och Hagströmskas årliga elevrådsträff på huvudkontoret i...