Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

O
O
O

Daniel går från VVS-installatör till ingenjör inom förnybar energi

Daniel Mårtensson tog studenten från Praktiska Gymnasiet i Helsingborg sommaren 2011. Under sina 3 år på Praktiska Gymnasiet läste han Energi med inriktning VVS. Redan i årskurs två bestämde han sig för att läsa vidare på högskola för att kunna bli ingenjör, och planerade inte att börja jobba som rörmokare efter studenten.

Daniel har precis börjat sin andra termin på högskolan i Halmstad. Han ska bli ingenjör inom energi, och utbildningen han går är inriktad mot förnybar energi. Han berättar att grundutbildningen är treårig och sedan kan man plugga i ytterligare två år om man vill ha en magisterexamen. Vidare förklarar Daniel att utbildningen består av mycket grupparbeten och föreläsningar. De har även praktiska labbar och seminarium. I varje delkurs försöker man även få in ett studiebesök på något som relaterar till utbildningen. De har besökt bland annat bygget av Hallandsåsen och BT Kemi i Teckomatorp.
 
– Under studiebesöket på återvinningsstationen i Halmstad fick vi följa med och se hela processen kring sopåtervinning och hur de olika materialen hanteras, förklarar Daniel.
 
Hans nästa inplanerade besök är på en pelletskonferens i Jönköping som kommer sträcka sig över två dagar. Då planerar man även in ett studiebesök på en godis-fabrik.
 
– Jag trivs verkligen på utbildningen, men det är tufft! Framförallt har vi mycket matematik och i perioder är tentapluggandet mycket intensivt. Men gemenskapen bland oss tekniska biologer är mycket god och alla hjälps åt, berättar Daniel.
 
För att bli behörig till utbildningen var Daniel tvungen att läsa ett så kallat tekniskt basår när han tagit studenten eftersom han saknade fysik, biologi och en del matte som inte ingick i VVS-utbildningen. Men han ångrar inte att han gick VVS.
 
– Jag har haft mycket nytta av min utbildning på Praktiska Gymnasiet. Jag jobbar extra när jag möjlighet som maskinoperatör på Isover, ett företag i Bjuv som tillverkar isolering. Framförallt har jag användning för den delen av utbildningen som handlade om hett arbete då vi ofta jobbar med höga temperaturer på Isover. Jag kan själv fixa saker hemma om det skulle behövas och på högskolan har jag bra koll när vi har energikurserna och man pratar om värmeöverföring. När föreläsaren pratar om värmepumpar och fläktar så vet jag redan hur det fungerar!
 
Slutmålet för Daniel är att få jobba som ingenjör med antingen vindkraft eller solceller och solfångare. Han berättar att det på skolan finns möjlighet att delta i projekt utomlands för att bygga solcellssystem för uppvärmning av vatten, något som han funderat på. Till elever som nu ska välja utbildning har han också ett tips.
 
– Välj något som du tror kommer att vara roligt. Livet handlar om mer än bara pengar. I slutändan är det viktigaste att man mår bra och trivs med det man gör!
 

På gång på praktiska

Nyhet 2017-12-22

Genom projektet ”Ensam Gran söker julklappar" skänker personal och elever på Praktiska Gymnasiet...

Nyhet 2017-12-18
Arbetarbladet skriver om vår elev Zoran Zozo Feyli och hans Uf Företag Zozomagic UF. Du hittar hela...
Nyhet 2017-12-8
Eleverna på Hantverksprogrammet med inriktning florist i Linköping skapar blombuketterna till årets...