Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

Cornelia har fått jobb på sin praktikplats

Cornelia Olsson läser Vård och omsorg på Praktiska Gymnasiet i Malmö City, och hon har alltid velat bli undersköterska.

– Sedan jag var liten har jag vetat att jag vill hjälpa människor. Jag har alltid älskat barn och är en beskyddande person. Mamma arbetar som assistent och jag har vuxit upp med att ta hand om andra och vårda. Så Vård- och omsorgsprogrammet var ett självklart val för mig.
 
Cornelia tycker att det känns jätte skönt att kunna börja jobba direkt.
 
– Det har varit lätt för mig att få jobb. En fast utbildning där du inte tvingas plugga vidare är jättebra. Tack vare att jag har den grunden att stå på har jag timanställning på LSS-boende och som personlig assistent redan nu.
 
Det finns många fördelar med att få vara ute på en arbetsplats under så lång och kontinuerlig tid, berättar Cornelia.
 
– För mig som har svårt med de teoretiska ämnena är det bra att få visa det praktiskt. Exempelvis termer på latin – där kopplar jag ihop teori och praktik och ser sammanhanget när jag stöter på det under min APL (Arbetsplats-förlagt lärande). Jag lär känna personalen och rutinerna på avdelningen och hinner komma in i det. Jag känner förtroende för mina handledare så jag har tagit med teorin till APL-platsen för en ökad förståelse.
 
– Är man duktig och sköter sig, är intresserad, tar initiativ och visar framfötter så finns det stora möjligheter att få jobb. Jag har fått 100 % vikariat på endokrinen avd. 21 vid Skånes universitetssjukhus i Malmö (SUS) där jag har gjort min APL.
 
Cornelia är nöjd med sitt val av skola och utbildning.
 
– Det bästa med att ha pluggat på Praktiska Gymnasiet i Malmö City är att det är mycket APL, jättebra och stöttande lärare, och intressanta kurser som har lett till bra kontakter. Undervisningsmetoderna är varierande och det har varit mycket praktiska och kluriga övningar där man har fått testa och komma på lösningar själv - learning by doing, och studiebesök där man har fått lära sig om till exempel dialys. Jag hade en vårdtagare som hade dialys och då förstod jag mycket bättre och kunde koppla samman och se sammanhang. 
 
Man ska tänka på några saker när man väljer yrke, tipsar Cornelia.
 
– Du ska trivas och brinna för det, speciellt inom vården då du måste ha drivkraften att hjälpa människor. Du ska vara professionell - se skillnad på privatliv och arbete!

På gång på praktiska

Nyhet 2017-12-22

Genom projektet ”Ensam Gran söker julklappar" skänker personal och elever på Praktiska Gymnasiet...

Nyhet 2017-12-18
Arbetarbladet skriver om vår elev Zoran Zozo Feyli och hans Uf Företag Zozomagic UF. Du hittar hela...
Nyhet 2017-12-8
Eleverna på Hantverksprogrammet med inriktning florist i Linköping skapar blombuketterna till årets...

Relaterade dokument