Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

Albin gick från gymnasiet till eget företag

Albin Aler började arbeta som markanläggare direkt efter att ha gått på Bygg- och anläggnings-programmet på Praktiska Gymnasiet i Borås. Idag är han 22 år gammal och är egen företagare inom flytt- och städbranschen, med 7-10 anställda på sitt företag.
 

Jag ska träffa Albin Aler över en lunch på skolans restaurang. Albin ringer fem minuter innan utsatt tid och meddelar att han blir lite sen.
 
– Det är mycket att göra nu och efter lunchen ska jag iväg till min revisor, säger Albin.
 
Han berättar också att det kom som en chock hur mycket administration och ansvar det är att driva ett eget företag. När vi satt oss till lunch börjar jag med att fråga hur det kom sig att han driver ett företag i flyttbranschen.
 
– Jo, säger Albin, efter det att jag gick ut skolan så jobbade jag som anläggare ett tag och sen lite inom industrin, när en kompis frågade mig om jag kunde hoppa in på helgen och hjälpa honom att flytta stora, tunga möbler från en lägenhet på 4e våningen utan hiss.
 
– Jag ställde upp och blev så att säga kvar på jobbet. Sen fick jag möjlighet att köpa företaget och håller nu som bäst på att marknadsföra mig och skaffa ett bra renommé i branschen. Bra utförda jobb ger ett bra rykte som i sin tur ger mer arbete, fortsätter Albin.
 
– Men om vi börjar från början så gick du anläggning på byggprogrammet hos oss på Praktiska Gymnasiet i Borås.
 
Vad fick dig att välja just anläggning?
 
– Jag ville ha en aktiv skola med mycket praktik och jobb efter skolan, svarar Albin.
 
– Vilka fördelar ser du med att gå på en skola som Praktiska Gymnasiet i Borås som har minst 50 % praktik på en arbetsplats?
 
– Jag gillar att vara nära verkligheten, jobba med riktiga saker. Jag tror att man lär sig bättre då. Dessutom lärde jag mig mycket om hur det funkar socialt på en arbetsplats; snacket, arbetsmoral, passa tider och så, berättar han.
 
– Vad var det bästa med att plugga på Praktiska Gymnasiet i Borås?
 
– Jag har ju haft lite svårt för att läsa och skriva och på Praktiska Gymnasiet i Borås hamnade det på en bra nivå, med små klasser och mycket hjälp och stöd. Sen gillar jag ju att lära mig saker, saker man har nytta av.

Albin fortsätter, – Jag mognade också under gymnasietiden och man kan ju säga att 3 år som lärling också är som en lång provanställning, varifrån jag fick referenser när jag sökt andra jobb.
 
– De arbeten du haft är ju rätt så tunga och slitsamma. Hur ska man orka till pensionen utan att gå sönder?
 
Albin svarar, – Ja, jag tror man ska tänka först, innan man gör något. Sen ska man lyfta rätt, äta rätt och sköta sin kropp. Jag tror det är klokt att träna. Har själv tänkt fortsätta på gym… om jag hinner!
 
– Har du något råd till nya studenter på Praktiska Gymnasiet i Borås?
 
– Börja tidigt med att skapa ditt eget CV. Du är så att säga ett varumärke i dig själv och det gäller att vårda det. Sen tror jag att man inte ska tacka nej till jobb. Även om det är tråkigt och med dåligt betalt så ska man tacka ja till jobb. Det ger något positivt för ditt varumärke och CV.
 
– Har du haft någon semester i år?
 
– Nä, just nu är det mycket att göra och det är ju bra.

Albin tillägger, – Jo förresten, jag var ledig över midsommar!
 
Redaktör: Linus Wahlström, rektor Praktiska Gymnasiet Borås.

På gång på praktiska

Nyhet 2017-12-22

Genom projektet ”Ensam Gran söker julklappar" skänker personal och elever på Praktiska Gymnasiet...

Nyhet 2017-12-18
Arbetarbladet skriver om vår elev Zoran Zozo Feyli och hans Uf Företag Zozomagic UF. Du hittar hela...
Nyhet 2017-12-8
Eleverna på Hantverksprogrammet med inriktning florist i Linköping skapar blombuketterna till årets...