Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

Nyhet / 2017.02.02

Tjejen som Jill-ar det praktiska

VVS-branschen har under lång tid varit ett mansdominerat yrke men Jill Rekalos, 17år, valde att gå mot strömmen och vill visa att tjejerna duger minst lika bra.

Jill studerar andra året på VVS- och fastighetsprogrammet på Praktiska Gymnasiet i Ystad och har sedan länge vetat om vilken väg hon ville gå.
-Jag visste tidigt att jag ville studera till ett praktiskt yrke. Som tjej tycker jag det är kul att bevisa att även tjejer kan och att ett mansdominerat yrke inte bara är för män. Det är klart att man får anstränga sig lite extra som tjej, men det är det värt. Jag tycker att VVS är otroligt roligt för det finns alltid något att göra inom mitt yrkesområde.

Varför hon valde just Praktiska Gymnasiet verkar även det vara givet:
-För mig var det ett självklart val eftersom jag då fick möjligheten att komma ut i arbetslivet snabbare. Samtidigt vill jag ändå gå i skolan så att jag lär mig grunderna inom yrket. Jag har aldrig varit en person som velat sitta stilla utan har alltid velat ha ett rörligt jobb.

På skolan tycker Jill att de varierande dagarna på skolan är en positiv grej. Dessutom får eleverna möjligheten till att lära sig yrket på en praktikplats, så kallad APL.
-Ena dagen arbetar vi praktiskt på skolan och en annan dag är det teori inom mitt karaktärsämne. Och så har vi vanliga gymnasiegemensamma ämnen. När jag är på min praktikplats är det alltid olika typer av jobb. Det är monteringar och demonteringar, avloppsjobb, systemuppbyggnader och mycket annat. Jag trivs med min APL eftersom man lär sig mycket och ser arbetet på ett annat sätt än man gör inne på skolan.

Och när vi börjar prata framtidsdrömmar har Jill planen klar.
-Jag vill starta eget inom VVS, men kan även tänka mig plugga el-lära för att vidga mina kunskaper.

Filtrera