Des formations professionnalisantes sanctionnées par un diplôme national de Licence ou de Master professionnel, sont organisées par la faculté de médecine, notamment dans le domaine des Biotechnologies, des Sciences Sanitaires et Sociales et de la Nutrition. La faculté de Médecine offre, en association avec d'autres composantes de l'Université de Bretagne Occidentale et d'autres universités du Grand Ouest, des formations de niveau Master1 et 2, ouvertes aux professionnels de Santé mais aussi aux scientifiques et juristes, notamment dans es sciences biologiques et humaines appliquées à la santé. Pour plus d'informationsIl est possible, pour des étudiants d'origine www.cialisgeneriquefr24.com cialis scientifique ou médicale titulaire d'un Master, de réaliser une thèse d'université dans l'un des laboratoires reconnus comme Equipe d'Accueil. Pour encadrer des travaux de recherche (thèses d'université) et pour concourir aux fonctions de Professeur des Universités, il est nécessaire d'obtenir une habilitation à diriger des recherches (HDR).

Du är här

Nyhet / 2016.10.03

Lisa har siktet inställt

Måleriyrket är ett hantverk

 Lisa Johansson, 17 år, från Praktiska Gymnasiet i Helsingborg har alltid haft en dröm. Hon vill någon gång starta ett eget företag.
- Men det första steget är att fullfölja min utbildning, berättar Lisa som går Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Måleri.

  
Lisa har alltid vetat att hon ville studera till ett praktiskt yrke. När hon sökte till Praktiska Gymnasiet var det för att det verkade vara ett bra sätt att utbilda sig.
- Hälften praktik, det lockade mig, säger Lisa som valde Bygg- och anläggningsprogrammet som förstahandsval.
 
Måleriyrket är ett fritt yrke med stor variation. Varje dag träffar man många olika typer av människor, inte bara sina kollegor utan även kunder vars hem för dagen är din arbetsplats, då är det bra att kunna sätta sig in i kundens situation.
- Det är mycket eget ansvar i det här jobbet, berättar Lisa. Det är riktigt roligt att få se ett färdigt resultat och veta att det är jag som har gjort det.
 
Målaryrket är ett hantverk. Precision, noggrannhet, planering och viss mån av kreativitet präglar yrket. Idag är det sällsynt med bra hantverkare, vilket skapar goda förutsättningar för den som är arbetsvillig och målmedveten.
- Eftersom jag även är intresserad av inredning och design har jag parallellt med skolan gått kurser i det. Sedan har jag också valt till att läsa ”högskolepaketet”, alltså så att jag får högskolebehörighet och kan plugga vidare om jag vill det.
 
Vägen till drömmen om det egna företaget innebär att lära sig saker från grunden. Lisa har på sin APL-plats på LP Måleri i Ängelholm fått göra allt vad måleriyrket innebär. Spackling, målning, tapetsering och vävning. APL-tiden innebar att hon kom ut i arbetslivet, fick ett nätverk och såg hur det fungerar i verkligheten.
- Nu har jag möjligheten att få feriejobb och tjäna pengar, säger Lisa.
Men Lisa siktar högre än så.
- Första steget är att fullfölja min utbildning, ta mitt gesällbrev och bli en utbildad målare. Andra steget är att läsa till inredningsarkitekt på Högskolan. Och sen, en dröm som jag alltid haft, starta eget företag.
 
 
Vill du läsa mer om skolan och programmet som Lisa läser? Läs mer här. 

Filtrera